Najviac zmrzliny na osobu vyprodukuje podľa neho Belgicko, ktoré
dopĺňajú pobaltské krajiny Estónsko a Litva. Litva zároveň patrí medzi
krajiny s najvýraznejším nárastom produkcie zmrzliny v poslednom
desaťročí - v priemere sa jej produkcia zvyšovala o 8,2 % ročne.
Upozornil, že Slovensko síce nikdy nepatrilo medzi top výrobcov
zmrzliny, ešte v roku 2009 aspoň časť domácej spotreby pokrývalo z
domácej výroby. Slovenské fabriky vtedy vyprodukovali približne 1,5
litra zmrzliny na obyvateľa ročne (približne tretina až polovica
odhadovanej domácej spotreby), v súčasnosti je to už len približne 40
mililitrov. Viac ako polovica dovozu zmrzliny na Slovensko pochádza zo
susedného Česka (54 %), približne pätina z Poľska, sedmina z Nemecka, v
malých množstvách však na pultoch slovenských obchodov možno nájsť aj
zmrzlinu z Belgicka, či Litvy.
V posledných rokoch sa naopak zo slovenských obchodov takmer úplne
vytratila maďarská zmrzlina, a to aj napriek tomu, že maďarská produkcia
zmrzliny patrí medzi najrýchlejšie rastúce v EÚ.
Podľa Koršňáka údaje zahraničného obchodu naznačujú, že na obyvateľa sa
ročne na Slovensko dovezie len niečo viac ako 2 kg zmrzliny na osobu (v
prepočte 4 až 4,5 litra na osobu), teda jej spotreba je výrazne pod
priemerom EÚ, je približne len polovičná.
Spresnil, že priemerný Európan ročne skonzumuje približne 7 až 8 litrov
zmrzliny, výroba zmrzliny samozrejme ani zďaleka nepatrí medzi kľúčové
odvetvia európskeho priemyslu a skôr má len marginálny význam. V Európe
sa ročne vyprodukujú viac ako 3 miliardy litrov priemyselne vyrábanej
zmrzliny v hodnote približne 5,8 miliardy eur.
Upozornil, že Slovensko či Česko pokrývajú časť (Slovensko takmer celú)
domácej spotreby zmrzliny dovozom z ostatných európskych krajín.
Najväčšími čistými dovozcami zmrzliny v EÚ sú však Íri, Dáni a
Rakúšania.
Zdôraznil, že produkcii aj spotrebe dominujú skôr krajiny na severe
Európy. Rôzne prieskumy a štatistiky podľa neho hovoria, že v Európe
najviac zmrzliny skonzumujú obyvatelia škandinávskych krajín (neraz 10 a
viac litrov na osobu ročne), či Írska. Z krajín juhu Európy sa odhaduje
jej nadpriemerná spotreba najmä v Taliansku. V celosvetovom meradle sa
najviac zmrzliny skonzumuje na Novom Zélande, v Austrálii a v USA.
Dodal, že priemyselne vyrábaná zmrzlina sa podľa údajov Eurostatu vôbec
nevyrába v troch krajinách EÚ – v Luxembursku, na Cypre a Malte.